Er is een duidelijke relatie tussen de zwakke euro en de Nederlandse export. Historisch zorgt een daling van de euro met 10 procent tegenover de dollar voor een groei van export met bijna twee procent.
Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd op basis van historische gegevens. Het CBS wijst erop dat de historische relatie tussen een verzwakking van de euro en het aantrekken van de Nederlandse export niet op oorzakelijkheid is getest, maar zo op het oog is er wel een duidelijk verband.
Het CBS noemt drie effecten die de export kunnen stimuleren.
1) Producten die vanuit Nederland naar dollarlanden worden geëxporteerd worden bij een stijging van de dollar relatief goedkoper in de bestemmingslanden. Dan gaat het zowel om de Verenigde Staten als om landen die hun munt aan de Amerikaanse dollar hebben gekoppeld.
2) Een bijkomend effect is dat Nederlandse producten op de wereldmarkt relatief concurrerender worden vergeleken met Amerikaanse producten.
3) Indirect profiteert Nederland als toeleverancier van bijvoorbeeld de Duitse auto-industrie ook van een zwakkere euro. Als de Duitse export hierdoor stijgt, is dat vaak ook gunstig voor Nederland.
Hoe groot is euro-effect op export?
Voor de periode tussen 1978 tot en met 2014 constateerde het CBS dat een daling van de euro met 10 procent ten opzichte van de dollar gemiddeld gepaard ging met een exportgroei van 1,9 procent. Over de kortere periode tussen 2008 en afgelopen jaar was het effect nog groter, te weten een exportimpuls van 2,8 procent bij een daling van de euro 10 procent.
Sinds het eerste kwartaal van 2014 is de euro fors gedaald ten opzichte van de dollar, met ongeveer 18 procent.
Hoe belangrijk zijn dollarlanden voor Nederlandse export?
Het CBS heeft ook geïnventariseerd hoe belangrijk dollarlanden zijn voor de Nederlandse export. Afgelopen jaar waren de Verenigde Staten goed voor een aandeel van ruim 4 procent in de Nederlandse export. Maar als je daarbij nog de landen optelt die hun munt min of meer gekoppeld hebben aan de dollar kom je op een exportaandeel van ongeveer 10 procent.
Naast de VS (paarse balk) zijn China (oranje balk) en Saudi-Arabië (donkergroene balk) de belangrijkste dollarlanden voor de Nederlandse export.
(klik voor uitvergroting)
Een andere manier om naar het belang van de dollar te kijken is de afrekening op facturen. Nederlandse exporteurs kunnen zich bij sommige producten in dollars laten uitbetalen, ongeacht of een land zijn munt aan de dollar heeft gekoppeld.
Onderstaande grafiek geeft de verdeling van de factuurwaarde naar valuta, voor de export naar niet-eurolanden. Te zien is dat 36 procent van de exportfacturen in dollars wordt afgerekend. Omgerekend komt dat voor de totale Nederlandse export neer op een aandeel van wederom ongeveer 10 procent.
(klik voor uitvergroting)
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl